Головна » Новини
Українська | Русский | English
Головна Оголошення Новини Нормативно-правова база АКТУАЛЬНО Доступ до публічної інформації Звернення громадян

Новини

Початок роботи над спільною програмою Міністерства освіти і науки України та ЄС EU4Skills

09/12/2019

 5 грудня 2019 року стартувала спільна програма МОН та ЄС EU4Skills, яка допоможе оновити обладнання у відібраних для проєкту закладах профосвіти, розробити нові навчальні програми та підвищити кваліфікацію педагогів. Результатом чотирирічного проєкту також стане ефективна система управління закладами освіти.

   Програма EU4Skills підтримає впровадження реформи на національному рівні та у 7 областях: Вінницькій, Полтавській, Запорізькій, Рівненській, Львівській, Миколаївській та Чернівецькій. Надалі досвід цих регіонів поширюватиметься на всю країну. EU4Skills також допоможе в оновленні 100 стандартів професійної освіти та перенавчанні майстрів і викладачів у профтехах пілотних регіонів.

    Реформа професійно-технічної освіти, серед іншого, сфокусована на створенні Центрів досконалості з сучасним обладнанням і технологіями для навчання. Вони стануть хабами, де втілюватимуться кращі практики реформи і які ділитимуться своїм досвідом з іншим закладами по всій країні.

   EU4Skills працюватиме над створенням таких центрів, а також над залученням роботодавців до планування та викладання навчальних програм. Це допоможе випускникам отримати практику під час навчання та відповідати вимогам ринку праці.

Довідково

  “EU4Skills: Кращі навички для сучасної України” – це європейська програма, яка спрямована на підтримку реформи професійно-технічної освіти в Україні.  Вона передбачає закупівлю нового обладнання, створення мережі Центрів професійної досконалості, підвищення кваліфікації майстрів та викладачів, а також розробку нових навчальних програм та стандартів для учнів.

     17 грудня 2018 року Україна та Європейська комісія підписали Угоду про фінансування програми обсягом у 58 млн євро. З них 21 млн євро направлять на оновлення обладнання та інфраструктури.

   Програма поділена на три компоненти:

1.        підвищення ефективності реформ в області професійно-технічної освіти;

2.        покращення якості та привабливості професійно-технічної освіти, а також збільшення її відповідності потребам ринку праці;

3.        модернізація інфраструктури та обладнання у закладах профосвіти, які будуть відібрані в межах проєкту.

            EU4Skills триватиме впродовж 2019-2023 років. Програму в Україні реалізовують Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) та Німецький державний банк розвитку (KfW).

Всі новини →