Головна » Новини
Українська | Русский | English
Головна Оголошення Новини Нормативно-правова база АКТУАЛЬНО Доступ до публічної інформації Звернення громадян

Новини

Обговорення проекту Закону України «Про освіту дорослих»

29/09/2018

 

    24 вересня Громадська спілка «Українська асоціація освіти дорослих» та Представництво DVV International в Україні спільно з МОН України провели круглий стіл щодо обговорення проекту Закону України «Про освіту дорослих».

     Під час дискусії представники громадських організацій і наукової спільнот обговорювали перспективи розвитку стану законодавчої бази у сфері освіти дорослих, зокрема  перспектив розроблення і реалізації Закону України «Про освіту дорослих». Завдання заходу – обговорення напрацювань Міністерства освіти і науки України,  а також розгляд існуючих практик і досвід роботи провайдерів освіти дорослих щодо законодавчої підтримки.

      У роботі круглого столу взяли участь представники багатьох організацій і освітніх інституцій України, які водночас є представниками неформальної освіти дорослих - Центр "Європейська освіта дорослих",   "Центр освіти дорослих Полтавщини",  Міжнародний Центр «Неформальної освіти», Центр освіти для дорослих «Education for Life» Київський професійно-педагогічний коледж імені Антона Макаренка та інші.

       Керівник Експертної групи з питань освіти дорослих та педагогічної освіти Директорату вищої освіти і освіти дорослих Міністерства освіти і науки України Ігор Балуба розповів про роботу Директорату вищої освіти і освіти дорослих МОН України над законопроектом «Про освіту дорослих». 

     Модерувала роботу круглого столу Лариса Лук’янова, Голова правління Громадської спілки «Українська асоціація освіти дорослих», директор Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих НАПН України, доктор педагогічних наук, професор,член-кореспондент НАПН України.

      Важливі теми обговорення круглого столу – визнання неформальної освіти дорослих в Україні, об’єднання зусиль провайдерів освіти дорослих, громади і влади, інструменти фінансування, моделі та функції центрів освіти доросли і необхідність прийняття закону України «Про освіту дорослих».

Учасники круглого столу окреслили свої пропозиції до законопроекту.

      На сам кінець слід зазначити слова академіка Неллі Ничкало: «Закон «Про освіту дорослих» - це не книга рецептів, як вирішити проблеми освіти дорослих в Україні, а лише один із кроків її розвитку».

      Цей Закон встановлює основні правові, організаційні, фінансові засади функціонування системи освіти дорослих, разом з іншими законами у сфері освіти забезпечує право особи на освіту впродовж життя, створює умови для посилення співпраці державних органів, бізнесу, закладів освіти, з метою підготовки конкурентоспроможного людського капіталу для самореалізації особистості, забезпечення потреб суспільства, ринку праці та держави у кваліфікованих фахівцях.

 

Всі новини →