Головна » Новини
Українська | Русский | English
Головна Оголошення Новини Нормативно-правова база АКТУАЛЬНО Доступ до публічної інформації Звернення громадян

Новини

«Психологічний тиск: Як розпізнати та захиститися».

15/11/2023

 Психологічний тиск – це вплив не тільки на вчинки і образ дій людини, але й часто навіть на спосіб мислення і думки. До психологічного тиску вдаються з різних причин. Часто це роблять через нестачу реальної влади в людини, яка чинить тиск, або через невпевненість у собі. Людина, що володіє внутрішньою силою та впевненістю, не чинить тиск на оточуючих, а вирішує проблеми, намагаючись використовувати прямі та чесні методи.
Види психологічного тиску

Примус. Примус може використовувати маніпулятор, який має уявну або реальну перевагу над своєю жертвою. Це може бути начальник, який погрожує звільненням, або бандит із підворіття, що погрожує ножем. Все це не що інше, як примус.

Приниження – вид психологічного тиску, коли маніпулятор переходить на особистості, ображає (ймовірно, навіть публічно), підкреслює хворобливі для жертви недоліки: зовнішність, хвороби, сімейний стан тощо.

Наступний прийом тиску – це уникнення. При цьому відбувається неявна маніпуляція, а коли жертва намагається прояснити ситуацію, маніпулятор обурено відмахується. Таким чином жертва переживає «когнітивний дисонанс» – неприємне відчуття того, що вона щось робить не так. У прагненні позбавитися цього відчуття людина задовольняє будь-які прохання маніпулятора.

Навіювання і переконання – варіанти застосування психологічного тиску, коли маніпулятор повинен мати якийсь вплив на жертву: або бути для неї безумовним авторитетом, або добре знайомою людиною. Навіювання при цьому більшою мірою спрямоване на емоції. Маніпулятор може використовувати фрази на кшталт «Прислухайся до мене, я точно знаю», «Хіба ти не довіряєш моїй думці?», або «Я бажаю тобі тільки добра, тому…».

Психологічне придушення людини при цьому відбувається ніби з благих намірів, внаслідок чого жертва переймає нав’язану думку і починає вважати її власною.

Переконання відрізняється раціоналізацією, тобто людині намагаються навіяти щось, використовуючи аргументи логіки, іноді досить перекрученої. Кількість доказів при цьому як реальних, так і уявних настільки велика, що мозок жертви просто втомлюється сприймати інформацію критично і вона автоматично погоджується.

Необхідна подяка – це варіант довгострокового психологічного тиску, коли маніпулятор спочатку надає жертві послугу – ту, про яку його не просили, і яка йому нічого не коштувала. Він може регулярно надавати жертві таку уявну «допомогу», втираючись у довіру. У той момент, коли маніпулятор почне щось вимагати від жертви, в гру вступає прохання «повернути борг». Воно може ставати досить нав’язливим і переходити в погрози, якщо жертва не погоджується на умови одразу.

Як захиститися від психологічного тиску

Наведемо конкретні прийоми, які дозволять у конфліктній ситуації отримати перевагу:

1.     Ставте запитання. Перше, що слід запитати: «Чи можу я відмовитися від цього прохання?». Навіть якщо опонент відповідає «Так, але…», ви вже можете оперувати цією відповіддю для пояснення своєї відмови. Якщо ж відповідь негативна, слід поставити низку інших запитань. Особливо важливо під час такого інтерв’ю стежити за реакцією маніпулятора – його мімікою та жестами. Часто лише пильного погляду вистачає, щоби похитнути впевненість опонента.

2.     Визначте стратегію опонента. Як і чим вас намагаються зламати? Може, маніпулятор посилається на свій досвід чи вік? Знайдіть перевагу на користь свого досвіду та віку. Якщо на авторитет, поставте його під сумнів або скажіть, що ця фігура не є авторитетною у вашій суперечці. Якщо тисне оточуючими, можете запитати кожного, чому вони підтримують вашого опонента, а не вас.

3.     Використовуйте свої переваги – знайдіть підтримку третіх осіб чи авторитетів, зверніться до власних заслуг чи досвіду.

4.     Домовляйтесь. Тепер, коли стратегія маніпулятора зламана, і він не може беззастережно диктувати вам свої умови, у вас є варіант, який однаково влаштує вас обох. Пропонуйте компромісні рішення. Якщо ж є можливість назавжди уникнути контакту з маніпулятором, варто обрубати всі кінці та більше не мати справ із цією людиною.

Пам’ятайте, що психологічний тиск – це травматичний спосіб впливу, і краще не вдаватися до нього без потреби. І якщо немає можливості впоратися із тиском самостійно, не бійтеся попросити про допомогу.

 

Всі новини →