Головна » Новини
Українська | Русский | English
Головна Оголошення Новини Нормативно-правова база АКТУАЛЬНО Доступ до публічної інформації Звернення громадян

Новини

Будні педагогів обласного Будинку художньої творчості Миколаївської обласної ради

28/12/2022

На поточному тижні для педагогів ОБХТ, які удосконалюють рівень усного українського мовлення без дискомфорту при спілкуванні, керівник гуртка МАН «Українська мова» Світлана Каленюк провела заняття з української в режимі онлайн. Мета занять: стимулювати/мотивувати до використання української мови в повсякденному житті/роботі/побуті. Присутні ознайомилися з правилами наголошування слів, особливостями вимови голосних звуків, уподібненням приголосних звуків, закріпили правила чергування звуків, позбавилися найпоширеніших кальок з російської мови. Педагоги переконані, що вчити та вдосконалювати мову – це не страшно, не складно, а навпаки – цікаво та легко. Головне бажання і практика!

            Наразі педагоги ОБХТ готуються до засідання педагогічної ради на тему «Сучасні підходи до формування патріотичних та громадянських якостей, морально-етичних принципів здобувачів позашкільної освіти ОБХТ в сучасних умовах воєнного часу», яке відбудеться вже на наступному тижні.

            На поточному тижні тематика більшості занять гуртків пов’язана з прийдешніми святами.

            Лариса Ігнатьєва, керівник гуртка ДУМ «Колаж», протягом тижня займалась самоосвітою: працювала з інтернет-ресурсами по виготовленню новорічних прикрас. Провела індивідуально-групові заняття в онлайн-режимі, а також заняття з тимчасово переміщеними дітьми, під час яких вихованці виготовляли новорічні ялинкові прикраси. Підготувала та надала фото декоративних робіт вихованців для участі в конкурсі до Дня святого Миколая.

            Серпантином цікавих та гарних пісень прикрашають заняття вихованці студії естрадного співу «Сузір’я». Діти з задоволенням вивчають та співають пісні про Різдво, колядки та щедрівки.

            Діти молодшої групи гуртка ОТМ «Оранжеве небо», керівник Юлія Масіна, ознайомились з історією появи традиції випікання святкових різдвяних пряничних будиночків. Прослухали фрагмент аудіоспектаклю казки Братів Гримм «Гензель і Греттель», після чого створили малюнки на тему «Святковий пряничний будиночок».

            Вихованці старшої групи виконали малюнок у нетрадиційній техніці малювання папером. Малюнок на тему «Різдвяний віночок» діти виконали без пензля за допомогою м’ятого паперу, ватних паличок, блискіток, манки та фарби.

            Суботні зайняття пройшли під лозунгом «Новий рік іде». Вихованці молодшої групи створили яскраві малюнки «Чарівний політ сніжинок» та попрактикувались у виконанні кольорової «розтяжки». Діти старшої групи виконали малюнок для новорічних листівок «Приготування до свята». Малюнок виконаний одразу фарбою без початкового ескізу олівцем. Вихованці повторили основи побудови перспективи, конструювання предметів у середовищі, повторили основні кольори та правила змішування додаткових.

І звісно, вже стало приємною традицією суботнє чаювання після продуктивної роботи.

Юлія Масіна провела відбір дитячих робіт для участі у Всеукраїнському конкурсі-виставці «Новорічні дива». Виставка проводиться Благодійною організацією «Щаслива дитина – квітуча Україна!»

            Вихованці гуртка аплікації соломкою та соломоплетіння «Сонячне сяйво» (керівник Наталія Губська) на онлайн-занятті в очікуванні свята малювали різдвяний камін, виготовляли та розфарбовували паперові крижинки зі сніговиками. Творчо виконані поробки вихованців можна побачити на сторінках ОБХТ та гуртка платформи Facebook. Наталія Михайлівна опрацювала теоретичний матеріал за інтернет-ресурсами, передивилась майстер-класи, виготовила зразки запланованих декоративних робіт. Вихованці групи «Юні майстрині» робили з ниток чарівних кроликів.

Вікторія Панченко, керівник гуртка «Школа журналістики» протягом звітного тижня підготувала онлайн-розклад занять на наступний тиждень, а також черговий випуск рубрики «Цікава українська». Ведучі вихованці Анастасія та Софія Кучер, Вадим Синявський у зимовому випуску підбирали синоніми до слова снігопад.

Керівники ансамблю спортивного бального танцю «Нюанс» В. Раскіна, С. Раскіна, Д. Раскін продовжують працювати з вихованцями в мобільному додатку Google Classroom, де розміщують завдання та посилання на заняття в ZOOM. Протягом тижня педагоги робили зйомки відеозанять для онлайн-розкладу, а також взяли участь у різних ZOOM-лекціях, які проводили одні з найкращих тренерів і танцюристів світу для підтримки українських танцюрів. А саме:

1. 10-ти кратні чемпіони світу з латиноамериканських танців у категорії «Професіонали» Riccardo Cocci & Yulia Zagoruychenko (USA) – лекції 20 грудня.

2. Лекції від Darren Hammond & Marina Steshenko ( South Africa – Ukraine) 20 грудня.

Вихованці гуртка «Школа журналістики», керівники Ірина Василенко, Дмитро Чуприна, готуються до участі у Всеукраїнському конкурсі учнівських творчих робіт «Я – журналіст!» та проводять інтерв’ю з педагогами закладу за темою «Незламність педагогів ОБХТ». На цьому тижні відбулися зустрічі юнкорів з В.І. Панченко та М.С. Горшковим.

Ірина Анатоліївна в рамках самоосвіти прослухала вебінар «Медіаосвіта та інформаційна гігієна у воєнний час». Спікер Оксана Волошенюк, менеджерка медіаосвітніх програм Академії української преси.

висвітлила питання:

- яким джерелам інформації можна довіряти під час війни;

- які бувають медіа;

- чому соцмережі НЕ джерело правди;

- як поводитись у месенджерах;

- як перевіряти факти;

- фактчекинг під час війни.

            Оксана Волошенюк надала практичні поради з медіаосвіти та інформаційної гігієни на прикладах вирішення проблем, що виникали в питаннях навичок оцінювати інформацію дорослими та дітьми в умовах війни, а також анонсувала заходи від «Академії української преси» для освітян та дітей, що присвячені підвищенню медіаграмотності.

Юнкори ОБХТ на онлайн-сторінці газети «Країна творчості» ведуть рубрику «Зупинка казок від юнкорів ОБХТ», яка протягом тижня поповнювалась цікавими казками про зиму, Новорічні свята та пов’язаними з ними дивами, а саме: «Новорічний сон», «Казкова зустріч», «Як я сніг врятувала», «Викриття Діда Мороза», «Зимовий настрій». Юнкори ОБХТ – справжні казкарі, твори яких читати цікаво не тільки дітям, але й дорослим.

23 грудня 2022 року у зумі відбувся семінар-зустріч «Культурно-дозвіллєва та рекреаційна робота з вихованцями позашкілля під час воєнного стану». Зустріч проводив культурно-масовий відділ обласного Будинку художньої творчості  Миколаївської обласної ради. На семінарі були присутні директори, методисти та культорганізатори позашкілля Миколаївщини.

            Розпочався семінар-зустріч із привітального слова директора ОБХТ Лариси Щукіної. Спікерами стали завідуючий культурно-масовим відділом Андрій Лінник, культорганізатор Вікторія Панченко та практичний психолог ОБХТ Лариса Ширченко.

   Завідуючий  культурно-масовим відділом Андрій Лінник розповів учасникам про офлайн дозвіллєву діяльність під час воєнного стану, про ігри у бомбосховищах. Культорганізатор  Вікторія Панченко розповіла про роботу онлайн, асинхронні та синхронні види дозвіллєвої діяльності. Окрім теоретичного блоку, учасники взяли участь в онлайн-квізі на платформі, яку Вікторія пропонувала для роботи культорганізатора.

Практичний психолог ОБХТ Лариса Ширченко надала поради, які допоможуть знизити тривожність і педагогам і вихованцям позашкілля.  

На допомогу керівникам гуртків дослідницько-експериментального напряму ЗЗСО та ЗПО області методистами ОБХТ надіслано відео-матеріали до семінару освітян «Організація дослідницької діяльності учнів в 2022/2023 навчальному році», який Національний центр «Мала академія наук України» планував провести в режимі онлайн 2-4 листопада поточного року та який було переформатовано у асинхронний формат через кризу в енергопостачанні. Для того, щоб переглянути матеріал необхідно зайти на youtube канал за покликанням http://surl.li/eeogq.

Для планування організаційно-масової роботи ЗПО на електронні адреси позашкільних закладів комплексного типу було надіслано орієнтовний план масових заходів обласного Будинку художньої творчості Миколаївської обласної ради на 2023 рік, який включає в себе проведення 21 заходу з художньо-естетичного напрямку позашкільної освіти.

Адміністрації ЗПО також було проінформовано про проведення ХІІІ Всеукраїнського конкурсу учнівських творчих робіт «Я – журналіст!», який триває з  01 грудня 2022 року по 01 березня 2023 року. Умови проведення конкурсу розташовані за покликанням https://ij.ogo.ua/ya-zhurnalist/umovi-konkursu-ya-zhurnalist-2022-roku/.

 

Всі новини →