Головна » Новини
Українська | Русский | English
Головна Оголошення Новини Нормативно-правова база АКТУАЛЬНО Доступ до публічної інформації Звернення громадян

Новини

Діяльність методичного відділу обласного Будинку художньої творчості Миколаївської обласної ради

11/11/2022

 Традиційно, робочий тиждень розпочався з онлайн наради за участі директора ОБХТ, головного бухгалтера закладу, заступників директора, завідуючих відділами, методистів, культорганізаторів та практичного психолога закладу, на якій проаналізували роботу за минулий тиждень та визначилися з завданнями на поточний.

З метою відзначення 03 грудня 2022 року 300-річчя з дня народження Григорія Сковороди, видатного українського філософа, просвітителя-гуманіста, поета, педагога, відповідно до  постанови Верховної Ради України від 17 грудня 2021 року № 1982-IX «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2022-2023 роках», постанови Верховної Ради України від 04 листопада 2020 року № 973-IX «Про відзначення 300-річчя з дня народження Григорія Сковороди» та розпорядження Кабінету Міністрів України  від 12 жовтня 2022 року № 899-р «Про затвердження плану заходів з підготовки та відзначення 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди» обласним Будинком художньої творчості Миколаївської обласної ради  направлено на (відділи/управління освіти) міських (сільських, селищних) рад та заклади позашкільної освіти лист ОБХТ  від 03.11.2022 № 49 «Про відзначення 300-річчя з дня народження Григорія Сковороди». Адміністрація ОБХТ, враховуючи важливість постаті Григорія Сковороди, рекомендувала проведення у закладах загальної середньої та позашкільної освіти науково-практичних конференцій, засідань за круглим столом та семінарів, циклів літературних годин та годин спілкування, наукових та літературних читань, лекцій, бесід, тематичних експозицій та виставок, присвячених творчій та культурно-громадській діяльності Григорія Сковороди.

На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 4 серпня 2021 року № 833-р «Про затвердження плану заходів на 2021 і 2022 роки з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року», відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 15.12.2021 року № 1379 «Про затвердження Плану всеукраїнських і міжнародних організаційно- масових заходів з дітьми та учнівською молоддю на 2022 рік (за основними напрямами позашкільної освіти)» з обов’язковим виконанням вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», листа Українського державного центру позашкільної освіти Від  02.11.2022 р. № 11-01 «Про проведення Всеукраїнського проєкту патріотичної вдячності «Вірю в ЗСУ!»» ОБХТ поінформовано (відділи/управління освіти) міських (сільських, селищних) рад та заклади позашкільної освіти про проведення Українським державним центром позашкільної освіти Міністерства освіти і науки України 6 грудня 2022 року буде проведено Всеукраїнський проєкт патріотичної вдячності «Вірю в ЗСУ!», який відбудеться в рамках Всеукраїнського патріотично-мистецького конкурсу  «Дитяча військова абетка», присвячений  дню Збройних сил України (заочний формат).

До участі в проєкті  запрошуються  гуртки та студії  дитячого візуального мистецтва, які займаються виготовленням різножанрового відео.

Ідея проєкту: створення  якісного  різножанрового  дитячого  відео-контенту із привітаннями та вдячністю на адресу ЗСУ, від області приймається одне (1 відео).

З метою корекції роботи закладу на наступний календарний рік розпочата підготовка плану роботи ОБХТ на 2023 рік за розділами:

І. Інструктивно-методична робота;

ІІ. Організаційно-масова робота;

ІІІ. Організаційно-масова робота  відділень мовознавства; літературознавства, фольклористики та мистецтвознавства Малої академії наук Миколаївської області з обдарованими дітьми та учнівською молоддю;

ІV. Робота з педагогічними кадрами;

V. Освітня робота;

VІ. Психолого-педагогічний супровід освітнього процесу;

VІІ. Загальні, організаційно-педагогічні, адміністративні заходи;

VІІІ.    Діяльність органів учнівського самоврядування;

ІХ. Представницько-інформаційна діяльність;

Х. Робота з батьками та громадськістю;

ХІ. Охорона праці та техніка безпеки;

ХІІ.  Контроль і керівництво;

ХІІІ.   Фінансово-господарська діяльність;

ХІV.    Організація  ведення військового обліку військовозобов’язаних і призовників.

До підготовки річного плану роботи залучені всі відділи та служби закладу.

Протягом робочого тижня продовжилася робота щодо підготовки проєкту Положення обласного конкурсу на кращого лідера учнівського самоврядування «Лідер року» у складі: директора ОБХТ Лариси Щукіної, завідуючого відділом Андрія Лінника, методиста Микити Горшкова та культорганізатора Вікторії Панченко.  

Протягом тижня  керівникам гуртків МАН закладів освіти області надавалися рекомендації та консультації щодо участі учнів ЗЗСО в осінній сесії наукових секцій МАН відділень «Мовознавства» та «Літературознавства, фольклористики та мистецтвознавства», які працюють на базі обласного Будинку художньої творчості Миколаївської обласної ради.

Продовжено прийом заявок до участі у зимовій сесії т/в МАН та збір матеріалів до науково-практичної конференції для учнів-членів МАН, яка відбудеться у ІІ півріччі 2022-2023 навчального року.

На виконання пункту 18 Плану семінарів-практикумів для педагогічних працівників закладів позашкільної освіти на 2022 рік, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 15 грудня 2021 року № 1379», листа НЦ «МАН» від 12.10.2022 № 1.1./2.3-397,  з метою покращення науково-дослідницької діяльності учнів в територіальних відділеннях Малої академії наук України, організовано участь керівників гуртків МАН області у семінарі-практикумі для освітян «Організація дослідницької діяльності учнів в 2022/2023 навчальному році», який був ініційований Національним центром «Мала академія наук України» 2-4 листопада 2022 року.

            Відповідно до програми заходу  відбулася загальна панельна дискусія, виступи спікерів, які тривали у 12  потоках, відповідно до наукових відділень Малої академії наук України.

У виступах спікерів за напрямами наукових відділень висвітлювалися питання щодо організації дослідницької діяльності учнів, методології організації учнівських досліджень і вибору актуальних тем дослідницьких проєктів.

На виконання наказу МОНУ від 14.08.02 №461 «Про затвердження положення про почесні звання «Народний художній колектив»  і «Зразковий художній колектив» системи МОНУ» та наказу МОНУ від 01.10.2014 №1122, зареєстрованому в Міністерстві юстиції України від 16.10.2014 за №1289/26066 «Про затвердження Змін до Положення про почесні звання «Народний художній колектив» і «Зразковий художній колектив», з метою підготовки до творчих звітів щодо присвоєння/підтвердження почесних звань «Зразковий художній колектив» та  «Народний художній колектив» МОНУ та листа обласного Будинку художньої творчості Миколаївської обласної ради від 28.10.2022 («Про стан підготовки матеріалів щодо підтвердження почесного звання Міністерства освіти і науки України «Зразковий художній колектив»/«Народний художній колектив» у 2022-2023 н.р.») узагальнено пропозиції закладів освіти області щодо присвоєння/підтвердження почесних звань  кращим учнівським творчим колективам у 2022-2023 н.р.».

Заступником директора з навчальної роботи протягом минулого тижня:

ü    надано консультативну допомогу та по корекції і розміщенню інформації на сторінці ОБХТ платформи Facebook;

ü    узагальнено звіт про роботу педагогів ОБХТ за звітній тиждень;

ü    завершено перевірку документів на підтвердження звань «Зразкового художнього колективу» хореографічного колективу «Зорянка» (керівник Даниленко Т.І.);

ü    підготовлено інформацію про заходи в ОБХТ до 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди та розміщено для педагогів у Сlassroom з методичної роботи;

ü    підготовлено план загальних батьківських онлайн-зборів;

ü    контролем проведення педагогами онлайн-занять;

ü    узагальненням та корекцією списків вихованців гуртків закладу.

Протягом тижня культорганізатори ОБХТ працювали над:

ü    оновленням тижневого онлайн-розкладу дистанційних занять гуртків обласного Будинку художньої творчості, який щотижня оновлюється на сторінках закладу у соціальній мережі Facebook;

ü    формування онлайн-розкладу занять гуртків на тиждень;

ü    створенням квізу  до Дня української писемності і мови «Мова солов’їна» для Телеграмм-каналу «Позашкілля Миколаївщини».

03.11.2022 педагоги ОБХТ взяли участь у вебінарі на платформі освітнього проєкту «На Урок»: «Наочність і візуалізація на уроках під час дистанційного навчання».

 Відеозапис вебінару у безкоштовному доступі розміщений на сайті https://www.youtube.com/watch?v=XqkyKoT2WDg, рекомендується  переглянути у будь-який час директорам та заступникам, методистам, педагогам позашкільної освіти, адміністраторам закладів освіти, всім педагогам, педагогам-організаторам, незалежно від фаху та закладу освіти, в якому здійснюється професійна діяльність.

 Предметом обговоренням вебінару стала візуалізація та наочність на заняттях, які є способами не тільки відтворення знань, а й їх аналізу та синтезу. Тобто, використання візуалізації та наочності якнайкраще розвивають усі ключові компетентності, які лежать в основі Нової української школи.

Візуальна інформація швидше систематизується, а кольорові образи завдяки включенню емоційної складової ліпше засвоюються. Необхідність візуалізації навчальної інформації обумовлена особливостями мислення сучасного учня, зокрема: здатністю до швидкого переключення уваги та оперативної обробки інформації; переважанням сприйняття графічної інформації, і водночас, непристосованістю до сприйняття лінійної й однорідної інформації, в тому числі великих книжкових текстів.

Учасники вебінару ознайомилися з деякими прийомами та методами, а також ресурсами візуалізації та наочної подачі навчального матеріалу; отримали поради щодо його адаптації у навчальний процес для розвитку творчих навичок учнів, їхнього вміння самостійно здобувати знання та бути активними учасниками освітнього процесу.

Практичним психологом закладу протягом тижня підготовлено пам’ятку «Якщо не полишає тривога перед невідомістю. Як підтримати себе і дитину», яка викладена на власному сайті ОБХТ у розділі «Методична скарбниця», рубрика «Поради практичного психолога» за покликанням http://surl.li/bvrxc .

Протягом тижня переглянуто матеріали за темами:   

- «Причини підвищення тривожності у дітей і дії батьків»;

- «Як проявляється тривога у дітей?»;

- «Як допомогти дитині впоратися з тривогою».

 

Всі новини →