Головна » Новини
Українська | Русский | English
Головна Оголошення Новини Нормативно-правова база АКТУАЛЬНО Доступ до публічної інформації Звернення громадян

Новини

Вишиванковий дивограй: відбувся марафон до Всесвітнього дня вишиванки

20/05/2024

Духовність та культура – важливі елементи не лише для формування національної ідентичності, а й стійкості, ментального відновлення українців, яких травмувала війна. У найважчий для України час українська вишиванка лікує. Українська вишиванка надихає, українська вишиванка єднає. А в єдності – наша сила!

З 14 по 17 травня 2024 року Миколаївським обласним Центром національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді (далі – МОЦНПВТК УМ) проведено серію заходів у рамках марафону до Всесвітнього дня вишиванки.

До заходу долучилися вихованці, учні, педагоги та усі охочі, для яких цей оберіг став генетичним кодом нації – представники Миколаївської, Черкаської, Львівської, Вінницької, Полтавської, Хмельницької, Харківської, Сумської, Вінницької областей (всього 2011 учасників).

Дізнатись більше про історію вишиванки, багатство її кольорів, різноманітність орнаментів, їхніх видів і форм мали можливість учасники гайдлайну «Вишиванковий дивограй». Адже вишивка - мистецтво всенародне і має яскраво виражені національні риси. У ній через віки пронесена й збережена колективна народна мудрість, художня пам'ять, естетичні ідеали краси. А сама вишивка залишається незмінно популярною.

Понад 1500 учасників поринули у захоплюючу віртуальну подорож світом української вишиванки, де вони стали героями історії про відновлення втраченої вишиванкової магії, виконуючи завдання і шукаючи втрачені символи вишиванки. Цікавий і пізнавальний авторський квест організатори запропонували пройти усім бажаючим на національній освітній  платформі «Всеосвіта». І чим більше символів віднайшли, тим більше набрали магічної енергії, яка допомогла розкрити таємницю і виграти квест.

Діти та дорослі, всього понад 460 учасників, доєднались до відкритого майданчику «Моя вишиванка». Кожен учасник створив свій унікальний дизайн та «вишив» його на тканині, папері чи іншій основі за допомогою різних технік і матеріалів (фарби, пластилін, нитки, бісер, крупа, природні засоби тощо). За результатами роботи майданчику створено фільм-виставку робіт учасників, яку можна переглянути на сторінці МОЦНПВТК УМ у соціальній мережі Фейсбук (https://www.facebook.com/nikturcentr).

Марафон об’єднав тих, хто серцем і душею вболіває за свою Батьківщину, пишається та поважає багаті традиції українського народу, прославляє безцінні культурні надбання на теренах нашої країни та далеко за її межами.

Висловлюємо подяку всім учасникам. Ви неймовірно активні, гарні, креативні!

Всі новини →