Головна » Новини
Українська | Русский | English
Головна Оголошення Новини Нормативно-правова база АКТУАЛЬНО Доступ до публічної інформації Звернення громадян

Новини

Як говорити про російсько-українську війну в закладі освіти: основне про посібник для освітян

22/03/2024

   Війна вплинула та продовжує впливати на всіх українців. Як і дорослі, діти та підлітки переживають травмівні події так само болісно. Проте на відміну від дорослих, які сформували навички стресостійкості та свободи самовизначення, у дітей цих навичок немає. Саме тому важливо допомогти їм напрацювати психологічну стійкість, стати витривалішими й сильнішими.

Адміністрація обласного Будинку художньої творчості представляє колегам-освітянам посібник Міністерства освіти і науки України «Як говорити про російсько-українську війну в школі. Уроки стійкості, боротьби та перемог». Автори посібника висвітлили, що саме варто розповідати дітям про війну, на чому акцентувати та які техніки, завдання можна використовувати в розмовах з ними.

Один із перших кроків - створити методичні рекомендації, що зорієнтують педагогів, які аспекти варто висвітлювати учням, як сформувати зв’язок між історичними фактами й сучасними рішеннями України.

Уроки, подані в цьому посібнику, покликані допомогти учнівству формувати активну громадянську позицію, навчати розрізняти факти й фейки та не піддаватися маніпуляціям і ворожій пропаганді. Педагоги можуть використовувати посібник під час підготовки до виховної чи класної години, уроків із громадянської освіти, історії, української мови та літератури тощо.

Посібник не є нормативно-регуляторним документом та не передбачає обов’язкового виконання запропонованих інструкцій. Автори розробляли матеріали так, щоб ініціювати діалог у школах та запросити вчителів до його провадження. Також у посібник додали покликання на додаткові матеріали (статті, книги, відео тощо), щоб педагоги мали повноцінний інструментарій для проведення бесід.

Цей посібник створили з урахуванням матеріалів і фактів, які визнано на міжнародному рівні, а отже, він одночасно буде зрозумілий і українському читачеві, і читачеві з Європи, США, Великої Британії, Канади тощо.

Користуватися посібником можна як на заняттях в закладі освіти, так і в позаурочний час. Щоб посприяти формуванню усвідомленої ідентичності учнівства, становленню їхньої активної громадянської позиції та розвитку критичного мислення, запрошуємо ознайомитися з посібником і користуватися ним, перейшовши за покликанням:

https://mon.gov.ua/storage/app/media/news/2023/12/22/Yak.hovoryty.pro.viynu-22.12.2023.pdf  

 

Всі новини →