Головна » Новини
Українська | Русский | English
Головна Оголошення Новини Нормативно-правова база АКТУАЛЬНО Доступ до публічної інформації Звернення громадян

Новини

Рубрика практичного психолога ОБХТ Лариси Ширченко: «Підвищена тривожність: причини та способи з нею справлятися»

18/03/2024

   Воно виступає постійним тлом, заважаючи нормальній життєдіяльності, або накриває, як дев'ятий вал, повністю блокуючи здатність радіти, мріяти, відчувати впевненість, спокій, гармонію та взагалі щось робити.

У житті кожен із нас зустрічається з почуттям тривоги. Буквально від народження ми відчуваємо дискомфорт під час зустрічі з тим, чого не знаємо, боїмося чи на що не можемо вплинути. Однак, у когось це короткостроковий, швидко прохідний і не сильно виражений стан, з яким людина легко і самостійно справляється. А для когось це дуже тяжке переживання, що отруює життя . 

                                                  Спадщина сім'ї

Говорячи про «спадщину», варто враховувати сімейну історію та досвід переживання важких кризових моментів у житті сім'ї, а також успадкований спосіб реагування та поводження з тривогою. 

У кожної сім'ї є своя історія, свої міфи і скелети в шафі — історії, про які не люблять розповідати, але про які пам'ятають і переживають.

Якщо в житті роду були безвісти зниклі, репресовані та розстріляні, про які роками не могли отримати інформацію і довго приховували цей факт, боячись і за своє життя, якщо траплялися нещасні випадки («пішов за хлібом, потрапив під машину», «ліг на планову операцію і помер», «подавився і помер»), природно припустити, що тривога там вища, як мінімум, щодо того, що стало причиною смерті або переживань родичів.

Дуже травматична для дитини присутність при суїциді або смерті, коли дорослі поводяться неадекватно, не звертають на дитину уваги, залишаючи наодинці зі своїми фантазіями та страхами, не втішають її і не пояснюють, що трапилося

                  Як справлятися з тривогою при «обтяженій спадковості»

 Часто буває корисно дізнатися про історію своєї сім'ї. Для цього можна розпитати старше покоління, чого боялися вони, що на це впливало, як справлялися зі своєю тривогою. ви дізнаєтеся багато схожих на вашу ситуацій і зможете знайти тих, приклад кого надихне вас і подарує надію.

       Як справлятися з тривогою при негативній картині світу?

1.Потрібно навчитися фокусуватися на позитивних подіях. 

2.Варто проаналізувати, що вас радує, а що засмучує. 

Розділити лист на дві частини та записати мінімум 10 пунктів в обидва стовпці. Знайти час протягом дня і виконувати хоча б один пункт з колонки, що радує. Подумати, як менше зустрічатися з негативними подіями. 

3.Для створення та зміцнення спокійного внутрішнього відчуття допомагає аутотренінг, йога, медитація, техніки релаксації та дихальні методики.  

4. Якщо з батьками не було надійної прихильності (ви звикли розраховувати тільки на себе) і з різних причин вона зараз неможлива, то можна пошукати вже у дорослому віці тих, хто міг би надати вам підтримку, прийняття, дати втіху та розуміння.

5. Навчитися захищати себе. Тут допоможуть різні тренінги поводження з агресією та злістю чи заняття спортом (бокс, прийоми самооборони, будь-які ігри у м'яч).

Часто відчувають постійне отруєне відчуття радості при благополучному житті, оскільки «живуть не своїм життям», намагаючись відповідати чиїмось очікуванням, робити те, що повинен а не те, що хочеться. Коли скрізь почуваєшся недостатньо добрим або не маєш права.

Як справлятися з тривогою, викликаною негативним уявленням про себе?

1.Має створити позитивний образ себе. Це нешвидко та непросто, але можливо.

2. Вранці, перед тим як підвестися, запитайте себе: «Чим я можу себе сьогодні порадувати?» і постарайтеся зробити це. 

3. Опитайте друзів на предмет своїх сильних особистісних якостей, які можуть вам допомогти впоратися з тривогою або страхом. Попросіть їх назвати не менше трьох. 

4. Намалюйте або докладно опишіть свою тривогу чи страх. Подивіться на неї здалеку. Запитайте: «Коли вона з'являється? Які плани на ваше життя має? Які ваші риси допомагають їй нападати на вас? А які роблять її слабшими?» Постарайтеся згадати ситуацію, коли ви впоралися з тривогою чи страхом. Займайтеся тим, що приносить радість.

Рекомендації:

1.Будьте в контакті з собою та своїми почуттями.

2.Навчитеся втішати свою внутрішню дитину.

3.Уявіть себе маленьку, візьміть на ручки і запитайте: «чого ти боїшся, що я можу для тебе зробити?»

4.Виконуйте бажання з дитинства (Одній жінці з підвищеною тривожністю дуже  допомогла її маленька дитина, попросивши здійснювати щоденні прогулянки перед сном і можливістю «як у дитинстві» забратися на кучугуру і полежати на снігу; купити гарну сукню або іграшку- талісманчик)

5.Вчіться висловлювати свої емоції.

6.Навчитеся ставити кордони і захищати себе.

7.Вмійте відрізняти свою та чужу тривогу (у стосунках часто зливаються та посилюють один одного) ).

Всі новини →