Головна » Новини
Українська | Русский | English
Головна Оголошення Новини Нормативно-правова база АКТУАЛЬНО Доступ до публічної інформації Звернення громадян

Новини

За чисте довкілля. Почнімо з себе

18/09/2020

 

Якщо людина не зробить так, щоб на
Землі стало менше сміття, то сміття
зробить так, щоб на Землі стало менше людей

Загрозливі слова. У процесі своєї життєдіяльності людина, навіть не бажаючи, та все ж є причиною того, що кількість сміття невпинно збільшується. Тому, проблема сміття є важливою і актуальною на сьогодні.

Люди, не замислюючись, залишають сміття в місцях відпочинку – на берегах озер або річок, на пляжах, викидають його у лісі та лісових посадках, поблизу свого будинку тощо. Перетворюють, таким чином територію у несанкціоновані сміттєзвалища, що веде, в свою чергу, до руйнування навколишнього середовища, яке також належить людям майбутніх поколінь. Гори сміття викидаються на узбіччя доріг, в посадки людьми, які вважають себе гарними господарями, бо у них на подвір’ї чисто… А що робити людям, яким не пощастило жити далеко від місць несанкціонованих сміттєзвалищ? Відповідь очевидна – прибирати викинуте вами сміття.

         Прикро, що територія вздовж дороги стала місцем, куди зручно й, головне, безкарно, можна викидати різний непотріб.

Та все ж людина може і мусить вплинути на подальшу «долю» тих відходів, які вона викидає. За будь-яких умов у боротьбі зі сміттям вирішальну роль відіграє особисте ставлення кожного з нас до цієї проблеми. Адже з дитинства чуємо приказку: «Чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять!».

Ми не завжди розуміємо, що тверді відходи – обов’язковий продукт життєдіяльності людини, який може бути й корисним ресурсом. При ефективно налагодженій системі роздільного збору сміття можна зменшити до 40% кількість відходів, що йдуть на сміттєзвалища.

Щороку продукуються тонни сміття, яке можна багаторазово використовувати як цінний ресурс. Переробка відходів з використанням сучасних екологічно чистих технологій, зокрема утилізації сміття – дуже ефективний спосіб розв’язання проблеми, але для цього необхідно змінити звичне поводження людей, оскільки господарське сміття потрібно сортувати, так як проблема відходів має високу гостроту через повільність їхнього розкладання. (Скажімо, папір руйнується через 2-10 років, консервні банки –
майже за 100 років, поліетиленові матеріали – за 200 років, пластмаса – за 500 років, а скло для повного розкладу вимагає 1000 років).

По тому, як людство ставиться до сміття, можна судити, наскільки суспільство цивілізоване. Водночас суворішають і вимоги до тих, хто дозволяє собі смітити у громадських місцях.

Позбутись твердого сміття можна трьома способами: закопувати, спалювати чи утилізувати. На жаль, дотепер ми надавали перевагу першим двом. Однак сміттєві полігони займають багато місця і швидко заповнюються, а спалювання забруднює повітря.

У 2012 році виділена земельна ділянка під розміщення твердих побутових відходів площею 4 га що знаходиться за межами населеного пункту в межах території Кривооерської селищної ради (на шляху Криве Озеро-Секретарка, при виїзді з селища перший поворот ліворуч). Також в Кривоозерській селищній раді запроваджений централізований вивіз сміття на закритий полігон твердих побутових відходів комунальним підприємством «Добробут», тариф на вивезення сміття для населення складає 108 грн, для організацій - 205 грн за бак ємністю 0,7 куб м.

 Той, хто викидає сміття в неналежному місці, має сплачувати значні штрафи. Інакше ми ніколи нічого не змінимо.

Викидання сміття у місцях, спеціально не пристосованих для цієї мети, тягне за собою відповідальність, встановлену законом. Стаття 82. КУпАП «Порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення» - тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340-1360 грн) і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700 грн.).

Вже протягом серпня та вересня  місяців цього року  час від часу горить закритий полігон твердих побутових відходів що знаходиться  за межами населеного пункту в межах території Кривоозерської селищної ради. Пожежу та тління сміття на сміттєзвалищі гасять рятувальників Кривоозерського сектору ДСНС. Від диму та нестерпного смороду потерпають мешканці селища. Жителі кажуть, коли горить сміттєзвалище, нестерпний запах поширюється на кілька кілометрів, та вже забули, коли востаннє могли відчинити вікна в будинку.

Неконтрольований вогонь може охопити майже два гектари території. Причиною пожеж став навмисний підпал закритого сміттєзвалища.

Наполягаємо дотримуватися законодавства України. Категорично заборонено здійснювати підпали  на сміттєзвалищах, у лісах та власних садибах тощо.

Порушення протипожежних правил та норм суворо каратиметься законом.

Президент України Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля (щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу)» № 556-ІХ.

Законом передбачено, що відповідальність за забруднення повітря речовинами, відходами або іншими матеріалами промислового чи іншого виробництва внаслідок порушення спеціальних правил, каратимется,  зокрема, штрафом від 30 600  до 61 200 гривень (раніше штраф був від 1700 до 3400). За знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загально небезпечним способом одним із видів покарання буде штраф від 91 800 до 153 000 гривень.

Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах каратимуть штрафами від    3 060 до 6 120 гривень (було – від 170 до 340 гривень). Посадовці платитимуть від 15 300 до 20 400 гривень.

Тож , шановні кривоозерці, почнемо з себе – покажемо приклад іншим!

Всі новини →