Головна » Новини
Українська | Русский | English
Головна Оголошення Новини Нормативно-правова база АКТУАЛЬНО Доступ до публічної інформації Звернення громадян

Новини

Відбулася науково-практична конференція щодо впровадження інклюзивної освіти в Миколаївській області «Інклюзія і реабілітація в освіті. Виклики та перспектива розвитку»

19/04/2018

 Миколаївська облдержадміністрація продовжує активно працювати в напрямку розвитку інклюзивної освіти на Миколаївщині в рамках року освіти та інклюзивного навчання, оголошеного головою ОДА Олексієм Савченком.

19 квітня 2018 року в  Чорноморському національному університеті ім. Петра Могили відбулася науково-практична конференція щодо впровадження інклюзивної освіти в Миколаївській області «Інклюзія і реабілітація в освіті. Виклики та перспектива розвитку», яка організована за ініціативи Миколаївської обласної державної адміністрації, департаменту освіти і науки Миколаївської облдержадміністрації, Чорноморського національного університету ім. Петра Могили, Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, департаменту соціального захисту населення Миколаївської облдержадміністрації, Миколаївського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів.

У роботі конференції взяли участь голови райдержадміністрацій та об’єднаних територіальних громад,  представники відділів освіти райдержадміністрацій,  міських рад та голови об’єднаних територіальних громад, керівники закладів освіти, профільні фахівці, представники громадськості, батьківська спільнота.

Конференція відбулася за участю радника голови Миколаївської облдержадміністрації Шевченка Євгена Валерійовича. Він привітав всіх учасників науково-практичної конференції, зазначивши актуальність даного питання та поінформував про стан впровадження інклюзивного навчання у Миколаївській області. Також побажав усім учасникам плідної праці та успішного проведення конференції.

Зі словами привітання  до учасників конференції виступили Наталя Сараєва, помічник народного депутата України Тараса Кременя, директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації  Оксана Єльчієва, керівник Миколаївського відділення Фонду захисту інвалідів Ірина Чекарь.

Директор департаменту освіти і науки Миколаївської облдержадміністрації Олена Удовиченко зосередила увагу учасників конференції на концептуальних засадах розвитку інклюзивної освіти в Миколаївській області. «В  області  з вересня  навчалися 45 учнів з особливими освітніми потребами у 32 - закладах загальної середньої освіти, на сьогодні ця кількість становить – 59 осіб.  У закладах дошкільної освіти функціонує 7  інклюзивних груп.  Введено 41 посаду асистента вчителя та 7 асистентів вихователя.   Також діти з особливими освітніми потребами здобувають освіту у спеціальних класах 
мм. Миколаїв та Южноукраїнськ . Створено обласний ресурсний центр з підтримки інклюзивної освіти, який надаватиме науково-методичну допомогу фахівцям інклюзивно-ресурсного центру, педагогічним працівникам та батькам дітей з особливими освітніми  потребами. Прийнято рішення про створення інклюзивно-ресурсних центрів у мм. Южноукраїнськ, Первомайськ, Вітовському районі та Баштанській об’єднаній територіальній громаді. До червня 2018 р. буде прийнято рішення про створення інклюзивно-ресурсних центрів у мм. Миколаїв (2), Вознесенськ, Доманівському, Березнегуватському, Єланецькому, Новобузькому, Снігурівському районах. Також створять центри Кривоозерський, Миколаївський, Казанківський райони. У 2018/2019 н.р. заплановано охопити навчанням близько 200 дітей в інклюзивному середовищі Миколаївської області».

Цього року в обласній програмі «Освіта Миколаївської області» на підтримку інклюзивного навчання передбачено 7 млн грн. Також маємо 9,2 млн грн державної субвенції. Це значний ресурс, який повинен бути вірно використаний. Крім того, в області почав роботу інноваційний проект “RInnoHUB” і перший його учасник – Миколаївська компанія «Briolight» вже запропонувала унікальне обладнання для інклюзивного навчання.

У ході роботи конференції виступили: Пінюгіна Катерина, завідувач обласного ресурсного центру  інклюзивної освіти, з питання надання навчально-методичної підтримки інклюзивно-ресурсним центрам та підвищення кваліфікації педагогічних працівників спеціальних та інклюзивних класів; впровадження інклюзивного навчання у вищій школі висвітлила Норд Ганна, директор навчально-наукового інституту післядипломної освіти ЧНУ імені Петра Могили. Долгих Олексій озвучив вплив батьківської громадськості на розвиток інклюзії у Миколаївській області.

У рамках проведення конференції відбулися засідання  круглих столів, презентовано виставку  електронного, корекційного обладнання для якісної організації роботи з інклюзії та реабілітації дітей з особливими освітніми потребами.

Модератором науково-практичної конференції  виступила директор навчально-наукового інституту післядипломної освіти ЧНУ імені Петра Могили Норд Ганна Леонідівна.

Усі діти є цінними й активними членами суспільства. Кожна дитина повинна бути щасливою й успішною,  повноцінно розвиватися. Від наших дій, від нашої позиції залежить, наскільки діти з особливими потребами зможуть інтегруватися в  сучасний  освітній  простір. Наше завдання – створення умов для вільного доступу до якісної освіти всім дітям і, зокрема, дітям із особливими освітніми потребами. Інклюзія покликана створювати рівні умови для усіх дітей в нашому суспільстві. Тому кожен небайдужий має долучитись до цього процесу.

 

Всі новини →