Головна » Новини
Українська | Русский | English
Головна Оголошення Новини Нормативно-правова база АКТУАЛЬНО Доступ до публічної інформації Звернення громадян

Новини

«Як відчувають себе люди після великомасштабних катастроф?»

08/11/2023

   Після великомасштабних катастроф, що призводять до великих жертв через військові дії або стихійні лиха, природньо відчувати різноманітні сильні емоції. Втрата друзів та близьких внаслідок трагічних подій викликає глибоке почуття скорботи, яке в такій ситуації є теж природним. Трагедії можуть мати серйозний вплив на наші базові потреби в безпеці. Внаслідок пережитого катастрофічного досвіду людина може відчувати:

Емоції. Людина може відчути шок, бо їй важко повірити в те, що сталося. Вона може пережити бентегу, депресію, страх, гнів, провину, сором, безпорадність та відчуття зради. Або навпаки, людина може уявити, що вона більше нічого не відчуває або її емоції в певній мірі ослабли. Всі ці реакції виникають, коли наша психіка намагається зрозуміти і погодитися з тим, що сталося, а також захистити себе від психологічного болю чи небезпеки.

Думки. Людина може відчувати розгубленість, їй може бути складно зорієнтуватися, зосередитися. Вона може відчувати нерішучість, помітити, що не може згадати все, що сталося. У голові також може бути багато думок та чітких, але неприємних спогадів про травматичний досвід. Людина може звинувачувати себе в тому, що зробила чи, навпаки – чого не зробила. Вона може помітити, що їй зараз стало надзвичайно важко впоратися з простими речами чи завданнями.

 

Реакції організму. Тіло людини може відчувати напругу та втому. Пережитий стрес може збільшити частоту серцевих скорочень. Також може бути важко заснути, можуть снитися страшні сни, зменшитись апетит, появитися нудота. При цьому можуть виникати болі в різних частинах тіла. Людина може бути надзвичайно недовірливою, бачити загрозу всюди і легко лякатися звуків, зображень чи рухів.

Відносини. Людина може раптово стати вкрай залежною від оточуючих. Або, навпаки, почати ставитись з недовірою, відчувати себе відкинутою і уникати інших. У стосунках може з'явитися більше агресії, дратівливості, конфліктів, людина може стати вкрай критично налаштованою. Може виникнути надзвичайне бажання все контролювати і надмірно опікуватися близькими.

Духовні переживання/пошуки сенсу. Людина може відчувати повну безглуздість навколишнього світу, у результаті стає важко займатися повсякденними справами. Може виникнути розгубленість, пов'язана з вірою. Можливе навіть небажання брати участь у звичних релігійних ритуалах (наприклад, молитві). Або, навпаки, може виникнути підвищена довіра до вищих сил, бажання більше молитися або займатися  Іншими духовними практиками.

І це, звичайно, не всі реакції, які можуть виникнути внаслідок катастрофічного досвіду.

Досвіди різних людей може відрізнятись і бути дуже індивідуальними. Фахівці у сфері психічного здоров'я вважають всі ці різноманітні реакції цілком адекватною відповіддю на величезний стрес. Іноді реакції на стрес можуть проявитися не відразу після травматичного досвіду, а пізніше. Під час самого інциденту людина може мобілізувати всі свої ресурси, і лише через кілька днів або тижнів, коли зовнішня небезпека спадає, її психічне здоров’я може значно погіршитися.

Різні емоційні реакції та зміни психічного здоров’я внаслідок великого катастрофічного  досвіду є природніми.

Однак слід звернутися за професійною допомогою, як що:

-        ці реакції надзвичайно сильні і не зникають;

-        людина вкрай занепокоєна і їй важко орієнтуватися;

-        ці реакції створюють загрозу здоров'ю чи життю людини або інших осіб (ризик самогубства, висока агресивність);

-        через кілька тижнів після катастрофи виникають неприємні емоції, думки залишаються та не зникають, людина відчуває значні психологічні страждання, смуток, безвихідь, що порушує її спілкування з оточенням, а також повсякденну діяльність.

Хоча переживання катастрофи надзвичайно шокує та впливає на психологічне самопочуття людини, більшість людей після кризи долають труднощі та відновлюють добре емоційне та фізичне здоров’я. Іноді люди можуть навіть відчувати так зване посттравматичне зростання, коли шокуючі переживання викликають в житті позитивні зміни, наприклад, людина починає цінувати стосунки, піклуватися про себе тощо. Незважаючи на те, що наслідки психічної кризи є більш складними, сучасна наука пропонує різноманітні способи надання професійної допомоги для відновлення психологічного здоров’я. Всі кризи рано чи пізно закінчуються. Важливо зберігати надію, піклуватися про себе та людей, які також постраждали.

Всі новини →