Головна » Новини
Українська | Русский | English
Головна Оголошення Новини Нормативно-правова база АКТУАЛЬНО Доступ до публічної інформації Звернення громадян

Новини

Вишиванка — символ нескорених: відбувся марафон до Всесвітнього дня вишиванки

22/05/2023

 

Одягнімо вишиванки, друже,

Хай побачить українців світ —

Молодих, відважних, дужих,

У єднанні на сто тисяч літ.

Василь Дерій

Щороку у третій четвер травня відзначається Всесвітній день вишиванки – свято, покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. З цієї нагоди, з 16 по 21 травня 2023 року, Миколаївським обласним Центром національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді (далі – МОЦНПВТК УМ) в режимі он-лайн проведено серію заходів у рамках марафону до Всесвітнього дня вишиванки (далі – Марафон).

До участі в заходах Марафону долучились представники Братської, Березанської, Дорошівської, Благодатненської, Веселинівської, Новомар'ївської, Ольшаньскої, Нечаянської, Олександрівської, Єланецької, Казанківської, Веснянської, Прибужанівської, Кам'яномостівської, Костянтинівської, Братської  територіальних громад, м. Миколаєва, Первомайська, Вознесенська та Южноукраїнська (всього 1258 учасників).

Учасники самостійно обирали, до яких заходів, що проводяться у рамках Марафону, долучатися. Хід Марафону висвітлювався в групі МОЦНПВТК УМ у соціальній мережі Facebook (https://www.facebook.com/nikturcentr) з хежтегом #МОЦНПВТКУМ_вишиванка_символ_нескорених.

Вишиванка – це національна святиня, яка символізує і несе в собі духовне багатство, високу мудрість і традиційний зв’язок багатьох поколінь, що не переривається віками. Нині вишиванка є символом, який об’єднує українців. Саме тому вона є сучасною зброєю проти ворога. Керуючись цією ідеєю, вихованці гуртка «Організатори дозвілля» МОЦНПВТК УМ (керівник: Нафталімова М.В.) для учасників Марафону зібрали різноманітні цікавинки і таємниці про вишиванку і вишивку та розповіли про них під час інформхвилинки «Вишиванка — символ нескорених».

Поличка-інсталяція «Історія однієї вишивки» познайомила користувачів мережі Facebook з цінними вишиваними експонатів музеїв закладів освіти Миколаївщини та особистих колекцій. Учасники надсилали фото вишивки з їх короткими описами: від кого дісталася, якою технікою виконана, у яких життєвих ситуаціях була поруч. Учасники марафону ще раз наголосили на  збережені споконвічних народних традицій, сімейних реліквій, родової пам’яті українського народу.

Під час проходження  квест-гри «Народжені у вишиванці» (автор – методист МОЦНПВТК УМ Зьомша І.П.) 909 учасників намагались подолати ланцюжок із послідовних 12 завдань та перевірити свої знання з історії вишивки (https://vseosvita.ua/webquest/start/s/17019/608303-ea611c43). Ті, хто успішно пройшов весь шлях веб-квесту, отримали сертифікати.

 На етнопосиденьки гостинно запросила усіх охочих народна майстриня Матвєєвич Валентина Георгіївна, керівник гуртків МОЦНПВТК УМ і Казанківського будинку дитячої та юнацької творчості. Учасники мали змогу разом з Валентиною Георгіївною пройти три майстер-класи з техніки вишивання та довести, що вишивка – це не тільки майстерне творіння золотих рук народних умільців, а й скарбниця вірувань, звичаїв, обрядів, духовних прагнень, інтелекту українського народу. Після проходження майстер-класів усі охочі могли похизуватись своїми виробами на дошці Padlet (https://padlet.com/nikstarcreative/padlet-2ykawrjor7tbmnox).

Хоч Марафон і проходив в режимі он-лайн, але неймовірна душевна та тепла атмосфера,що панувала під час проведення заходів, ще раз підтвердила, що Всесвітній день вишиванки – свято національної та духовної єдності. Приємно, що з кожним роком збільшується кількість людей, які і в повсякденному житті, і на державні свята вбираються в національні костюми. У такий спосіб, у тому числі,  демонструючи любов до своєї Батьківщини та повагу до традицій українського народу.  Вишиванка це наш генетичний код, частинка душі нашої нації, наша духовна броня.

Впевнені, що вже зовсім скоро ми всі зможемо дістати свої вишиванки та вдягти їх святкуючи Перемогу!

Всі новини →