Головна » Новини
Українська | Русский | English
Головна Оголошення Новини Нормативно-правова база АКТУАЛЬНО Доступ до публічної інформації Звернення громадян

Новини

ІІІ обласна конференція учнівської молоді «Дослідження та дослідники нашого краю»

08/02/2023

3 – 4 лютого 2023 року, уже втретє, Миколаївський обласний Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді (далі – МОЦНПВТК УМ) зібрав юних дослідників, небайдужих до минулого і сьогодення рідного краю, його культури і природи, на щорічну конференцію учнівської молоді «Дослідження та дослідники нашого краю» (далі – Конференція).

Для участі у заході свої статті представили 32 учасника. Робота в секціях проводилася на платформі Google Meet у форматі захисту, обговорення доповідей, дискусій між учасниками та керівниками секцій. До участі в Конференції долучилась учнівська молодь закладів освіти, що представляють Кам'яномостівську, Воскресенську та Веснянську сільські ради, Казанківську, Березанську, Доманівську, Врадіївську, Єланецьку, Березнегуватську, Коблівську та Веселинівську селищні ради, Первомайську, Очаківську, Вознесенську, Новобузьку, Миколаївську та Южноукраїнську міські ради. Гостями конференції стали представники краєзнавчого об’єднання Чечеліївської філії Новостародубського ліцею Петрівської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області.

У рамках Конференції працювали секції за такими напрямами краєзнавчих досліджень: «Історичне краєзнавство» (дві підгрупи: «Сторінками історії нашого краю» та «Боротьба за державність та незалежність України»), «Етнографічне краєзнавство: Традиції, звичаї та обряди мого народу»; «Екологічне і географічне краєзнавство: Збережемо для нащадків»; «Культура рідного краю та музейна справа».

У своїх доповідях юні дослідники розкрили маловідомі сторінки історичного минулого нашого краю, розповіли про героїв російсько-української війни, діяльність видатних особистостей, звернули увагу на традиції та звичаї, які притаманні населенню рідного краю, обговорити актуальні питання захисту річок Інгулу та Південного Бугу. Було відмічено, що культурна спадщина Миколаївщини, є невід'ємною частиною світового культурного надбання.

Створенню творчої позитивної атмосфери у ході конференції сприяли керівники секцій, які не лише брали активну участь в обговоренні учнівських досліджень, але і надавали дієві практичні рекомендації щодо їх продовження і поглиблення. Організатори висловлюють вдячність керівникам секцій: Форносовій Беллі Миколаївні, завідуючій кафедри суспільно-гуманітарних наук Миколаївського класичного ліцею Миколаївської міської ради, Вишинській Оксані Сергіївні, вчителю історії та правознавства Очаківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 імені П.П.Шмідта Очаківської міської ради, Хаєцькому Олександру Петровичу, кандидату історичних наук, завідувачу музею Миколаївського національного університету імені В.О.Сухомлинського, Матвєєвич Валентині Георгіївні, методисту, керівнику гуртків Комунального закладу «Будинок дитячої та юнацької творчості Казанківської селищної ради», Русило Світлані Миколаївні, директору Маринівського ліцею «Лідер» Доманівської селищної ради, Черниш Катерині Миколаївні,головному спеціалісту відділу охорони  культурної спадщини управління з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради, Софієнко Наталі Володимирівні, завідувачці науково-експозиційного відділу Миколаївського обласного краєзнавчого музею.

За підсумками конференції учасники отримують сертифікати, що підтверджують участь у заході, та електронні збірки статей.

Проведена робота в чергове засвідчила, що краєзнавство є важливим засобом формування у підростаючого покоління національної свідомості, любові до рідного краю, його природи, історико-культурної спадщини, виховання патріотів України.

Бажаємо учасникам міцного здоров’я, успіхів у навчанні, цікавих досліджень та нових перемог!

 

 

Всі новини →