Головна » Новини
Українська | Русский | English
Головна Оголошення Новини Нормативно-правова база АКТУАЛЬНО Доступ до публічної інформації Звернення громадян

Новини

Методисти МОЦНПВТК УМ долучились до обговорення актуальних питань національно-патріотичного виховання та краєзнавства

01/02/2023

31 січня 2023 року Інна Зьомша, Ірина Ємельянова, Олена Овсяннікова, педагоги Миколаївського обласного Центру національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді, взяли участь в обласному семінарі «Актуальні питання національно-патріотичного виховання та краєзнавства»,  організованого Комунальним закладом «Центр туризму» Запорізької обласної ради (далі - КЗ «Центр туризму» ЗОР).

З вітальними словами до учасників заходу звернулись Бухаріна Людмила, директор Департаменту освіти і науки Запорізької облвійськадміністрації та Романчук Олександр, директор КЗ «Центр туризму» ЗОР.

Питання, розглядувані на семінарі, актуалізувались тими викликами, які постали перед системою позашкільної освіти, національно-патріотичного виховання і краєзнавства в умовах широкомасштабної війни російської федерації проти України.

Дмитро Омельченко, заступник директора з навчально-виховної роботи Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді (м. Київ), зосередив увагу присутніх на особливостях організації та проведення всеукраїнських краєзнавчих масових заходів в умовах воєнного стану, окреслив ключові аспекти діяльності закладів позашкільної освіти туристсько-краєзнавчого та військово-патріотичного напрямів. А Юрій Сало, в.о. завідувача відділу краєзнавства та патріотичного виховання КЗ «Центр туризму» ЗОР, познайомив учасників семінару з системою заходів національно-патріотичного виховання та краєзнавства, проведення яких заплановане у  2023 році у закладі (принагідно запросивши до участі в них).

Тетяна Привалко, кандидатка історичних наук, головна спеціалістка сектору обліку та збереження усних джерел Українського інституту національної пам’яті (м. Київ), детально розглянула питання усної історії в умовах викликів нового етапу російсько-української війни. Особливо цінними для педагогів-краєзнавців були надані рекомендації щодо особливостей використання цього методу в сучасних дослідженнях гуртківців.

Цікавими і змістовними були виступи Ольги Гончар, директорки Меморіального музею тоталітарних режимів «Територія Терору», координатори Музейного кризового центру/Museum Crisis Center (м. Львів) та Андрія Світлинця, директора Іршавського історико-краєзнавчого музею (м. Іршава), які поділились з присутніми практикою роботи очолюваних ними музеїв під час війни: збереження власне музею і його колекції, реорганізація роботи закладу. Значущими у прикладній площині для присутніх став опис досвіду музеєфікації російсько-української війни.

Дякуємо педагогічному колективу КЗ «Центр туризму» ЗОР за цікавий, актуальний та змістовний семінар. Переконані, що проведення заходів, спрямованих на презентацію досвіду колег з інших регіонів, обмін педагогічними і методичними цікавинками сприятиме підвищенню результативності національно-патріотичного виховання та розвитку позашкілля в цілому.

Всі новини →