Головна » Новини
Українська | Русский | English
Головна Оголошення Новини Нормативно-правова база АКТУАЛЬНО Доступ до публічної інформації Звернення громадян

Новини

Проведено обласну студію «Григорій Сковорода: погляд із ХХІ століття

05/12/2022

01 грудня 2022 року, не зважаючи на перешкоди всеукраїнського блекауту, заподіяного російським агресором, кафедрами філософії освіти, теорії й методики суспільствознавчих предметів, теорії й методики мовно-літературної та художньо-естетичної освіти МОІППО в дистанційному форматі проведено обласну студію «Григорій Сковорода: погляд із ХХІ століття (цикл «Ювілейники – 2022. Стратегії прочитання»), присвячену 300-річному ювілею однієї з найпомітніших особистостей у пантеоні Великих Українців, найвидатнішому філософу ХVІІІ ст., просвітителю, письменнику, педагогу, музиканту та співаку.

У натхненному вітальному слові д.пед.н., доцента, професора кафедри теорії й методики мовно-літературної та художньо-естетичної освіти, директора МОІППО, заслуженого вчителя України В. Шуляра відзначено унікальність постаті великого Любомудра, який репрезентує ту національну культуру, що має вселюдське значення в історії українського духу, акцентовано увагу на педагогічній спадщині нашого Першорозуму з метою якнайповнішого використання в освітньому процесі закладів освіти для наповнення життєдіяльності учнів глибинними морально-етичними й культурно-естетичними цінностями української та світової культур, стимулювання прагнення до самовдосконалення, виховання активної громадської позиції.

Уточнюючи особливості реалізації окресленої стратегії у вимірі шкільного навчання літератури, керівник закладу під час виступу на тему «Концепт «духовної цілісності особистості» Григорія Сковороди як цінність у системі літературної освіти школярів» розкрив дидактичні умови формування націогуманної, компетентно зорієнтованої, інформативно-озброєної, людини інноваційної культури, Я-особистості, яка здатна бути креативною, успішною як у житті, так і майбутньому професійно-фаховому виборі.

Глибшому осягненню учасниками заходу витоків сковородинського зерна мудрості сприяла доповідь І. Ніколаєва, д.і.н., завідувача кафедри філософії освіти, теорії й методики суспільствознавчих предметів МОІППО, «Вплив історичної епохи на формування науково-педагогічних поглядів Г. Сковороди».

На бібліотерапевтичному потенціалі творів Григорія Сковороди зосередив увагу зацікавленої аудиторії д.пед.н., професор кафедри В. Гладишев, з’ясувавши важливі чинники психологічної рівноваги людини, закодовані у мудреця.

Про особливості «філософії серця» Григорія Сковороди розповіла к.філос.н., доцент кафедри Г. Суріна, а також підкреслила провідне значення кордоцентричного освоєння істини у формуванні духовно багатої особистості як відображення характерних рис української ментальності, якій передусім притаманні лагідність і багатий емоційно-чуттєвий світ. 

Позитивне враження на слухачів справила науково-дослідна робота «Педагогічна спадщина Г. Сковороди та ідеї формування особистості», презентована Т. Патлатим, учнем 7 класу Троїцької гімназії Новоодеської міської ради (науковий керівник – Н. Іванова, учитель історії), представлена у вигляді відеоролика.

Члени кафедри теорії й методики мовно-літературної та художньо-естетичної освіти МОІППО зосередили увагу присутніх на проблемах вивчення творчості Григорія Сковороди в контексті розбудови Нової української школи, зокрема на питаннях щодо: продуктивних видів навчальної діяльності на уроках за творами великого мудреця (Г. Гич, к.пед.н., доцент, завідувач кафедри); упровадження його педагогічних ідей у ході вивчення збірки «Сад божественних пісень» (Л. Назаренко, к.пед.н., доцент, заслужений учитель України); урахування синергії музики й слова в літературній спадщині (О. Петренко, к.мист.; застосування проєктного методу (О. Мхитарян, к.пед.н., доцент кафедри); використання компетентнісних завдань на матеріалі творчості митця (А. Кузнєцова, старший викладач кафедри).

Відповідно до вимоги проєктування сучасного освітнього середовища як важливого фактора модернізації вітчизняної школи виступи старшого викладача кафедри філософії освіти В. Гладуна («Арт-бук: освітня мудрість Григорія Сковороди») та к.і.н., доцента кафедри О. Волос («Образ українського філософа в образотворчому мистецтві») спрямовано на вдосконалення інноваційної та інформаційно-цифрової компетентностей освітян.

Педагоги охоче взяли участь у завершальній раптівці «Хто для вас Григорій Сковорода?», із задоволенням рефлексуючи щодо набутого професійного досвіду.

Підсумовуючи роботу заходу, І. Ніколаєв зауважив на непроминальній цінності духовного спадку Григорія Сковороди для формування гуманітарної еліти, підвищення якості й конкурентоспроможності національної освіти, її інтеграції в міжнародний науково-освітній простір, збереження та поширення націокультурних і освітніх традицій, що наразі особливо загострюються в умовах повномасштабної російсько-української війни.

Працюймо далі на нашу Перемогу й освіту Миколаївщини!

Всі новини →