Головна » Новини
Українська | Русский | English
Головна Оголошення Новини Нормативно-правова база АКТУАЛЬНО Доступ до публічної інформації Звернення громадян

Новини

Діяльність обласного Будинку художньої творчості Миколаївської обласної ради протягом тижня 17-23.10.2022

25/10/2022

 Протягом тижня 17-23 жовтня 2022 року діяльність обласного Будинку художньої творчості Миколаївської обласної ради здійснювалася  відповідно до пункту 31 частини першої статті 85  Конституції України, Закону України «Про правовий режим воєнного стану», Указу Президента України від 12.08.2022  № 573/2022 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні».

Традиційно, на початку тижня відбулася онлайн нарада за участі директора ОБХТ, головного бухгалтера закладу, заступників директора, завідуючих відділами, методистів, культорганізаторів та практичного психолога закладу, на якій проаналізували роботу за минулий тиждень та визначилися з завданнями на поточний.

17 жовтня 2022 року, продовжив роботу дистанційного обласного форуму лідерів та кураторів учнівського самоврядування закладів загальної середньої та позашкільної освіти «Молодь незламної країни» Миколаївської області, який не був завершений 13.10.2022 через повітряну тривогу у Миколаївській області.

З вітальним словом до учасників звернувся Роман Грищук, Народний депутат України, голова підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

Роман Павлович зазначив, що Форум лідерів Миколаївщини відбувається в непрості часи для країни, для українських дітей. Війна в Україні, яку підступно розв’язали рашисти, змінила формат традиційних зустрічей. А робота лідерів учнівського самоврядування трансформувалась здебільшого у волонтерську діяльність: збір коштів для ЗСУ, допомога ТРО, турбота за людьми похилого віку та меншими дітьми. І звичайно, виготовлення маскувальних сіток. Багато хто змушений був змінити місце проживання – залишити окуповані території або взагалі виїхати з батьками за кордон. Основне завдання, яке стоїть перед владою - працювати над тим, щоб повернути дітей додому, до рідної країни, повертатися до проблем захисту дітей під час воєнного стану.

Під час роботи учасники форуму зупинилися на питаннях:

·       Що треба зробити молодому поколінню, щоб Україна стала іншою, кращою, успішнішою;

·       Чим молодь може підтримати нашу країну, у цей для неї складний час;

·       Організація шкільного самоврядування у воєнний час;

·       Робота самоврядування в сучасних умовах;

·       Організація роботи шкільного активу в режимі онлайн;

·       Онлайн проєкти ОУС;

·       Чим живе молодь Миколаївщини тощо.

Психологічні поради підліткам під час війни надала Лариса Ширченко, практичний психолог обласного Будинку художньої творчості Миколаївської обласної ради.

Практичний модуль Форуму – квіз (пізнавальну гру для справжніх лідерів) за темою: «Неповторні грані лідерства» підготували та провели Дмитро Чуприна, керівник гуртка «Відповідальне лідерство - шлях до успіху» обласного Будинку художньої творчості Миколаївської обласної ради, заступник Президента, голова Ради лідерів ГО «МООЛМС «Молодь - майбутнє нації» та Вікторія Панченко, культорганізатор обласного Будинку художньої творчості Миколаївської обласної ради.

19 жовтня 2022 року, продовжено роботу з кураторами учнівського самоврядування закладів загальної середньої та позашкільної освіти. Обговорили питання національно-патріотичної роботи в закладах, участь колективів закладів у благодійному ярмарку для ЗСУ, який відбувся 22.10.2022 в м. Первомайськ.

З  метою визначення переможців, протягом тижня працювало журі обласного (заочного) етапу конкурсу творчих робіт   «Я – патріот України». Захід проводився на виконання  Програми національно-патріотичного виховання молоді Миколаївської області на 2021-2023 роки, затвердженої рішенням Миколаївської обласної ради від 23 грудня 2020 року   № 641, з метою патріотичного виховання учнівської молоді, виявлення та підтримки талановитих дітей, художньо-естетичного виховання учнівської молоді в традиціях національної культурної спадщини обласним Будинком творчості проводиться обласний конкурс дитячого малюнку «Як я захищатиму Батьківщину».                         

Протягом тижня тривала обробка анкет про вступ до наукових секцій МАН відділень «Мовознавства» та «Літературознавства, фольклористики та мистецтвознавства» на виконання наказу департаменту освіти і науки Миколаївської облдержадміністрації від 23.09.2022 № 111, відповідно до абзацу першого пункту  7 розділу І Правил проведення Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 08 березня 2021 року № 147, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 05 квітня 2021 року за № 441/36063. На основі анкетування створено списки учнів, зареєстрованих до наукових секцій Миколаївської МАН у 2022 році.

Керівникам гуртків МАН закладів освіти області надавалися рекомендації та консультації щодо вступу та навчання в наукових секцій МАН відділень «Мовознавства» та «Літературознавства, фольклористики та мистецтвознавства» на базі обласного Будинку художньої творчості Миколаївської обласної ради.

Протягом тижня здійснено реєстрацію педагогів ОБХТ на семінар-практикум «Організація дослідницької діяльності учнів в 2022/2023 навчальному році» НЦ «МАН України».  Інформацію про проведення зазначеного заходу доведено до зацікавлених осіб.

Заступником директора з навчальної роботи протягом минулого тижня:

ü    надано консультативну допомогу та по корекції і розміщенню інформації на сторінці ОБХТ платформи Facebook;

ü    узагальнено звіт про роботу педагогів ОБХТ за звітній тиждень;

ü    здійснено перевірку документів на підтвердження звань «Зразкового художнього колективу» хореографічного колективу «Зорянка» (керівник                   Даниленко Т.І.) та «Народного художнього колективу» вокальної студії естрадного співу «Дивограй» (керівник Шепелевич Л.Д.).

Протягом тижня культорганізатори ОБХТ працювали над:

ü    оновленням тижневого онлайн-розкладу дистанційних занять гуртків обласного Будинку художньої творчості, який щотижня оновлюється на сторінках закладу у соціальній мережі Facebook;

ü    формування онлайн-розкладу занять гуртків на тиждень;

ü    створенням квізу на сайті «Народна мудрість» для Телеграмм-каналу «Позашкілля Миколаївщини»;

ü    проведенням квізу «Kahoot» «Неповторні грані лідерства» (пізнавальна гра для справжніх лідерів) на Форумі лідерів «Молодь незламної країни».

Педагоги ОБХТ взяли участь у вебінарі на освітньому проекту «На Урок»: «Педагогічні «смаколики» в щоденній роботі педагога».

У сучасних умовах розвитку освітнього процесу пріоритетне значення надається цілеспрямованому процесу виховання, головним завданням якого є особистісний розвиток дитини, врахування її інтересів і потреб, акцент на розвиток творчої особистості. Діяльність педагога покликана урізноманітнювати та пожвавлювати виховну роботу в класі, спрямовувати її на диференціацію та індивідуалізацію виховання, на ширший і глибший вияв здібностей та уподобань школярів. І це дійсно можливо, якщо обрати правильні інструменти.

Тож під час заходу учасники обговорили методи виховання які є найбільш ефективними, поєднання функції педагога та організатора та отримати від цього користь для всіх учасників освітнього процесу.

Спікери приготували для учасників вебінару ряд матеріалів для використання у педагогічній діяльності, такі, як:

-      Особливості організації сучасного процесу виховання в контексті реформування Нової української школи в умовах дистанційного навчання.

-      Форми та прийоми для ефективного партнерства.

-      Технологія «скрам» в організації планування роботи учнівського самоврядування в класі.

-      Огляд функціоналу онлайн-сервісів для організації колективних проєктів.

-      Креатив-кейс «Свій стиль – своє обличчя» (із досвіду роботи).

-      Інтернет-ресурси для ефективної взаємодії з учнями та позитивного настрою.

Учасники вебінару розширили знання щодо особливостей здійснення проєктної діяльності учнів у межах виховної роботи, ознайомились з досвідом реалізації соціальних та соціально-культурних учнівських проєктів в умовах очного і дистанційного навчання, а також отримали чимало практичних порад із теми.

Відеозапис вебінару у безкоштовному доступі розміщений на сайті https://www.youtube.com/watch?v=oWyURyncKNM, рекомендується до перегляду у будь-який час директорам та заступникам, методистам, психологам, педагогам позашкільної освіти, адміністраторам закладів освіти, всім педагогам, педагогам-організаторам, незалежно від фаху та закладу освіти, в якому здійснюється професійна діяльність.

Практичним психологом закладу протягом тижня підготовлено пам’ятку «Як опанувати себе в  критичних умовах під час військових дій», яка викладена на власному сайті ОБХТ у розділі «Методична скарбниця», рубрика «Поради практичного психолога» за покликанням http://surl.li/bvrxc .

Протягом тижня переглянуто матеріали за темами:   

- «Як впоратись з панікою та тривогою»;

- «Як боротись з апатією»;

- «Як зберегти близькі стосунки».

21 жовтня 2022 року педагоги обласного Будинку художньої творчості Миколаївської обласної ради: Вікторія Голянич, заступник директора з навчально-методичної роботи, завідувач відділом Андрій Лінник та методист Микита Горшков взяли участь у роботі конференції в форматі ZOOM, яка була організована Українським державним центром позашкільної освіти Міністерства освіти і науки України.

Метою проведення конференції стало обговорення стратегії виконання анімаційного відео-проєкту для популяризації позашкільної освіти під промовистою назвою: «Суперсила Позашкілля завжди з тобою!».

Ідея проєкту: позашкільник – це супергерой нашого часу, який відкриває кожній дитині шлях до самореалізації, розвиває її здібності і таланти.

Логлайн проєкту: на планеті Земля існує особливий багатогранний Світ Позашкілля. Дорослі Позашкільники (чоловіки і жінки) мають вигляд супергероїв (для прикладу: рефренс Marvel Heroes).

У світі Позашкілля знаходяться 4 особливі сфери: Мистецтво, Наука, Техніка, Природа. Кожна з цих сфер містить у собі величезну кількість цікавих і корисних знань. Кожен супергерой-позашкільник володіє особливою суперсилою – вмінням відкривати ці 4 сфери і керувати енергією кожної з них.

Людство захлинається від інформаційного сміття, гаджетоманії (особливо діти). Супергерої-позашкільники відкривають дитині шлях до самореалізації у будь-якій з 4-х сфер: вони передають дитині частку енергію сфери, після чого дитина малює, танцює,грає на музичних інструментах, вивчає різні науки, екологічно мислить, дбає про природу та тварин, проводить наукові досліди, конструює авіа-, судно-, авто-моделі, перемагає у міжнародних і світових змаганнях та ін.

Важливо, що енергія сфер передається тільки тоді, коли дитина щиро цікавиться цією сферою, тобто відбувається взаємоконтакт дитини зі сферою.

Обмін енергіями зі сферами світу Позашкілля надають дитині вил, натхнення, формують життєву мету і, навіть майбутню професію.

Дитячі здібності і таланти + самореалізація через участь = щаслива дитина! А щаслива дитина робить світ кращим!

Втілення проєкту планується здійснювати через створення 5-7 коротких, до однохвилинних відео, у чб, 2D, типу рекламних відео RedBul.

 

 

Всі новини →