Головна » Новини
Українська | Русский | English
Головна Оголошення Новини Нормативно-правова база АКТУАЛЬНО Доступ до публічної інформації Звернення громадян

Новини

Порядок призначення та виплати стипендії

21/09/2020

 Хто має право на отримання стипендії?

Особи, які навчаються у навчальних закладах або наукових установах за державним (регіональним) замовленням за рахунок коштів загального фонду державного (відповідного місцевого) бюджету, а саме:

  1. учніденноїформи навчання професійно-технічних навчальних закладів, крім учнів, слухачівпрофесійно-технічних навчальних закладів при установах виконання покарань;
  2. студентиденноїформи навчання вищих навчальних закладів I—IV рівня акредитації (наукових установ), крім осіб, які навчаються за спеціальностямигалузі знань "Державне управління" або спеціальністю "Публічне управління та адміністрування" за замовленнямНацдержслужби;
  3. курсантиденноїформи навчання невійськовихвищих навчальних закладів цивільної авіації, морського і річкового транспорту;
  4. учні VIII—XII класів державнихсередніхспеціалізованихмистецькихшкіл (шкіл-інтернатів);
  5. учнів наукових ліцеїв та наукових ліцеїв-інтернатів;
  6. учні I—II курсів училищ фізичної культури, студентів I—II курсівОлімпійськогоколеджу імені ІванаПіддубного;
  7. учнів (студентів) закладів спеціалізованої освіти спортивного профілю із специфічнимиумовами навчання;
  8. клінічніординатори;
  9. аспіранти і докторанти, які навчаються за денною формою навчання (з відривом від виробництва);
  10. курсанти, слухачі та ад'юнктивищих військових навчальних закладів (вищих навчальних закладів із специфічнимиумовами навчання) та військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів — у частині призначення академічнихстипендій, зазначених у підпункті 1 пункту 12 Порядку призначення і виплатистипендій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 року № 1050 (далі - Порядок).

Призначення і виплатаакадемічнихстипендій студентам, курсантам невійськовихвищих навчальних закладів, клінічним ординаторам, асистентам-стажистам, аспірантам, докторантам з числа іноземців та осіб без громадянства, які постійно проживають в Україні, осіб, яким надано статус біженця в Україні, осіб, які потребуютьдодаткового або тимчасового захисту, осіб, яким надано статус закордонного українця, які перебувають в Україні на законних підставах, у разі, коли здобуття ними вищої освіти здійснюється в межах квот, визначених Кабінетом Міністрів України та на загальних підставах.

Види стипендій

  • академічні:
  1. стипендії, засновані Президентом України, Верховною Радою України, Кабінетом Міністрів України (у тому числі іменні), які призначаютьсяучням, студентам, курсантам невійськовихвищих навчальних закладів, аспірантам, а також курсантам, слухачам та ад’юнктамвищих військових навчальних закладів та військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів за результатами навчання за певнимосвітнім (освітньо-кваліфікаційним) рівнем, розміри та порядок призначення яких визначаютьсяокремими нормативно-правовими актами;
  2. ординарні (звичайні) академічністипендії;
  3. стипендії у підвищеному розмірі:

учням, студентам, курсантам невійськовихвищих навчальних закладів, які досяглиособливихуспіхів у навчанні;

тудентам, курсантам невійськовихвищих навчальних закладів, які навчаються за спеціальностями (спеціалізаціями), визначенимиперелікомспеціальностей (спеціалізацій) галузей, для яких встановлюєтьсяпідвищенийрозміракадемічнихстипендій, затвердженим у встановленому порядку.

  • соціальні — на підставі законів, що встановлюютьдержавніпільги і гарантії щодо призначення соціальнихстипендій для окремих категорій громадян (пункт 4 Порядку).

Хто приймає рішення про призначення стипендії?

Правила призначення академічнихстипендій у відповідному навчальному закладі затверджуються його вченою (педагогічною) радою за погодженням з органом студентського самоврядування та первинноюпрофспілковою організацією осіб, які навчаються, а також оприлюднюються не пізніше ніж за тиждень до початку навчального семестру.

Для вирішення питань щодо призначення та позбавлення академічної або соціальної стипендії (у тому числі спірних), надання матеріальної допомоги учням, студентам, курсантам невійськовихвищих навчальних закладів, клінічним ординаторам, асистентам-стажистам та аспірантам, заохоченнякращих з них за успіхи у навчанні, участь у громадській, спортивній і науковій діяльності наказом керівниканавчального закладу утворюються стипендіальнікомісії. При цьому кількість осіб, які представляють у стипендіальнійкомісії органи студентського самоврядування та первиннихпрофспілкових організацій осіб, які навчаються, повинна становити не менше ніж 50 відсотків складу стипендіальноїкомісії (пункт 5 Порядку).

Термін та розміривиплатистипендій

Стипендіївиплачуються один раз на місяць.

Розмір академічнихстипендій визначається виходячи з установленого постановою Кабінетом Міністрів України від 28 грудня 2016 року № 1047 розмірумінімальноїординарної (звичайної) академічноїстипендії та з урахуванням типу навчального закладу, умов навчання, спеціальності (напряму підготовки), успішностістипендіата.

У разі коли стипендіат має право на призначення кількохакадемічнихстипендій, виплачується одна стипендіянайбільшогорозміру, якщо інше не передбачене законодавством.

Розмір соціальної стипендії в 2020 році для учнів професійно-технічних, студентіввищих навчальних закладів, наукових установ з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, а також учнів, студентів, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків:

Для студентів (курсантів), які навчаються за гостродефіцитнимиспеціальностями (спеціалізаціями) (у галузях знань освіта, математичні, природничі, технічні науки), встановлюєтьсяпідвищенийрозміракадемічноїстипендії.

Див.також

Отримати консультацію з правових питань можна у Миколаївському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який працює за адресою: 54056, м. Миколаїв, вул. Космонавтів, 61, тел. (0512) 44-54-60, 44-54-61

Перейти на офіційну сторінку на Facebook можна за посиланням:https://www.facebook.com/1mykolaiv.centr.BVPD/

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.

Ще більше консультаційна інформаційному ресурсіWikiLegalAid, який можна знайти за посиланням wiki.legalaid.gov.ua.

Місце розташування та контакти відділів бюро правової допомоги.

Всі новини →