Головна » Новини
Українська | Русский | English
Головна Оголошення Новини Нормативно-правова база АКТУАЛЬНО Доступ до публічної інформації Звернення громадян

Новини

Лікування COVID-19 у домашніх умовах: кому з пацієнтів рекомендовано та які правила догляду за хворим

17/09/2020

 Сьогодні тема коронавірусу є у суспільстві чи не найпоширенішою. Зокрема, серед актуального – лікування пацієнтів із COVID-19 амбулаторно (в домашніх умовах). Лікувати амбулаторно рекомендовано пацієнтів із легкою формою захворювання, які не відносяться до груп ризику розвитку ускладнень COVID-19. Про легкий перебіг можна говорити при невисокій гарячці до 38°C, нежиті, сухому кашлі без ознак дихальної недостатності, нормальному функціонуванні шлунково-кишкового тракту, стабільному психічному стані. Переводити на амбулаторне лікування також слід пацієнтів, які одужують та вже не потребують цілодобового нагляду. Якщо пацієнт має легкі симптоми перебігу захворювання, лікар надає рекомендації щодо самоізоляції та лікування у разі погіршення стану.


Як потрібно доглядати за пацієнтом з COVID-19? У таких випадках важливо дотримуватися низки правил.
 

Хворого слід розмістити у добре провітрюваному приміщенні. Доглядати за ним має одна людина, яка не належить до категорії ризику розвитку ускладнень. Варто обмежити рух пацієнта місцями спільного користування. Відвідування пацієнта забороняється.

Члени родини повинні перебувати в окремій кімнаті або, якщо це неможливо, витримувати відстань не менше одного метра від хворого. Винятком є мами, які годують грудьми. Адже враховуючи переваги грудного вигодовування та незначну роль грудного молока в передачі інших респіраторних вірусів, мати може продовжувати годувати. Водночас, вона повинна носити медичну маску, коли перебуває поряд з дитиною, і ретельно мити руки перед тісним контактом з малюком.
 

Перебуваючи із хворим в одній кімнаті, людина, яка за ним доглядає, має носити медичну маску, що щільно прилягає до обличчя (маски мають бути виключно одноразовими). Не слід торкатися до маски, а якщо вона стане вологою або забрудниться, потрібно негайно її змінити. Після зняття важливо ретельно помити руки.
 

Гігієна рук потрібна після будь-яких контактів із хворим або його найближчим оточенням. Після миття для висушування рук рекомендується використовувати одноразові паперові рушники.
 

Для догляду за хворим і прибирання приміщення використовуються одноразові медичні рукавички, до та після зняття яких також слід мити руки. Рукавички, маски та інші відходи необхідно складати в окремому контейнері (поліетиленовому пакеті) у тому ж приміщенні, де перебуває хворий, до їх утилізації.
 

Необхідно уникати обміну зубними щітками, сигаретами, спільного користування посудом, постільною білизною. Посуд після індивідуального використання потрібно мити з мийним засобом, викидати його не слід.
 

Варто пам’ятати про щоденне очищення і дезінфекцію поверхонь в найближчому оточенні хворого (наприклад, приліжкових тумбочок), а також ванної кімнати і туалету побутовим мийно-дезінфекційним засобом.
 

Що стосується прання речей, то робити це можна звичайним милом. При машинному пранні рекомендовано встановлювати температуру 60–90°C і використовувати звичайні пральні засоби. Речі слід ретельно висушити. Забруднену білизну не можна струшувати, але можна збирати в загальний мішок.
 

Люди із симптомами хвороби мають залишатися вдома до зникнення клінічних проявів та отримання негативного результату лабораторних досліджень.
 

Усі члени домогосподарства вважаються контактними особами.
 

У разі появи перших симптомів ГРВІ важливо негайно звернутися до сімейного лікаря.
 

Про це повідомляє Миколаївський обласний центр громадського здоров'я.

Всі новини →