Головна » Новини
Українська | Русский | English
Головна Оголошення Новини Нормативно-правова база АКТУАЛЬНО Доступ до публічної інформації Звернення громадян

Новини

Олександр Ігнатенков: На сьогоднішній день школи забезпечені санітарним обладнанням і дезінфікантами на 98-99 %

02/09/2020

 Під час онлайн-брифінгу з питань протидії поширенню коронавірусної інфекції та діяльності обласного штабу з НС керівник обласного штабу з ліквідації наслідків медико-біологічної НС, пов’язаної із поширенням коронавірусної хвороби, заступник ДУ «Миколаївський обласний лабораторний центр МОЗ України» Олександр Ігнатенков розповів про забезпечення шкіл засобами захисту та алгоритм дій, якщо у дитини в класі підтвердиться коронавірус.

 

Він зазначив, що за інформацією відділів, управлінь освіти райдержадміністрацій, міських рад, об'єднаних територіальних громад, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 № 641 заклади загальної середньої освіти забезпечено засобами особистої гігієни та обладнанням на 98-99 %.

 

Олександр Ігнатенков звернув увагу на те, що дещо гірший стан з забезпеченням засобів індивідуального захисту школярів. Але  він зауважив, що є постанова Головного державного санітарного лікаря України № 50, яка чітко говорить, що адміністрації мають забезпечити школи всім необхідним як для учбового процесу так і для забезпечення протиепідемічних заходів.

 

Щодо організації підвезення в сільській місцевості учнів та педагогічних працівників, то:

  • заклади освіти області забезпечені дезинфікційними засобами для дезинфекції салонів транспортних засобів, водії антисептичними засобами та засобами індивідуального захисту;
  • визначено відповідальних осіб для щоденного контролю за станом здоров'я водіїв та проведення температурного скринінгу до початку робочої зміни;
  • проведено навчання педагогічних працівників, водіїв, супроводжуючих осіб з питань використання та утилізації засобів індивідуального захисту, інструктажі щодо дотримання вимог Тимчасових рекомендацій до перевезення учнів в період карантину.

 

Відповідаючи на питання щодо алгоритму дій, якщо у дитини в класі підтвердиться коронавірус, то Олександр Ігнатенков зазначив, що COVID-19 таке саме інфекційне захворювання як і інші гострі респіраторні вірусні інфекції. Передбачено, що діти з будь-якими ознаками респіраторного захворювання не допускаються до приміщення шкіл і в організовані колективи.

 

«Але якщо саме під час навчання в неї заболіло горло чи піднялася температура, то така дитина виводиться з колективу, і так як всі учбові заклади мають ізолятори, то ця дитина переводиться в ізолятор, викликається в залежності від стану швидка медична допомога та інформуються батьки», - розповів він.

 

Щодо дітей, які контактували з дитиною, у якої було виявлено ознаки захворювання, то лікарем-епідеміологом відпрацьовуються всі контактні, і ті особи, які знаходилися в тісному контакті підлягають самоізоляції. На 14-тий день самоізоляції проводиться тест ПЛР, або при неможливості проведення цього тесту впродовж доби, проводиться дослідження методом ІФА.

 

Нагадаємо, що міністреством освіти і науки України розроблено алгоритм дій у разі виявлення в учня або працівника школи ознак гострого респіраторного захворювання, оприлюдненому на сайті МОН 31 серпня 2020 року.

 

Всі новини →