Головна » Новини
Українська | Русский | English
Головна Оголошення Новини Нормативно-правова база АКТУАЛЬНО Доступ до публічної інформації Звернення громадян

Новини

STEM-освіта - технологія майбутнього

30/01/2020

 29 січня 2020 року в приміщенні Миколаївського обласного Центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді проведено обласний семінар  впровадження STEM- освіти в пошуково-дослідницьку діяльність творчих об’єднань краєзнавчого спрямування для керівників краєзнавчих гуртків області.

З привітальним словом до учасників звернулася директор закладу - Андрійчук Тетяна Григорівна, яка відзначила важливість оволодіння елементами  STEM- освіти керівниками краєзнавчих гуртків, адже дітям це цікаво і вони прагнуть до використання новітніх технологій.

У рамках семінару учасники заслухали виступ Клименко Людмила Олександрівни кандидата педагогічних наук, доцента, завідувач кафедри теорії і методики природничо-математичної освіти та IT МОІППО «Перші кроки впровадження STEM-освіти в Україні та на Миколаївщині»,  досвідом роботи з питань впровадження STEM- освіти в краєзнавчій роботі поділилися: Парамонова Тамара Володимирівна, заступник директора Миколаївського юридичного ліцею, координатор інноваційного освітнього проекту всеукраїнського рівня «Я-дослідник» у рамках закладу, Скуратовська Наталія Григорівна, відомий краєзнавець, заступник директора з виховної роботи Березнегуватської ЗОШ І-ІІІ ступенів Березнегуватської районної ради, керівник історичного клубу, яка поділилася досвідом використання елементів STEM-освіти в проектній діяльності історичного клубу, Овсяннікова Олена Вікторівна, завідувач екскурсійно-краєзнавчого відділу МОЦТКЕ УМ, яка зупинилася на питаннях інтеграції наук про Землю в краєзнавчих дослідженнях з географії.

У практичній частині всі присутні ознайомилися з використанням ресурсів Google Earth у краєзнавчих дослідженнях (Мартинов Сергій Володимирович, керівник туристських гуртків МОЦТКЕ УМ); редагуванням креслень та фотографій предметів у графічному редакторі Photoshop (Бондаренко Денис Володимирович, методист, керівник краєзнавчих гуртків МОЦТКЕ УМ.)

Захід завершився мозковим штурмом щодо формування методичного кошику з можливостей використання елементів STEM-освіти в пошуково-дослідницькій діяльності творчих об’єднань краєзнавчого спрямування.

Педагогами-краєзнавцями було визнано, що ефективним засобом формування компетентностей є проектна робота. Виконання STEM-проектів передбачає інтегровану дослідницьку, творчу діяльність учнів, спрямовану на отримання самостійних результатів під керівництвом педагога-ментора.

STEM-проект – це спосіб досягнення цілі шляхом детальної розробки проблеми, що завершується реальним практичним результатом. Педагог здійснює супровід проекту і спонукає до пошукової діяльності вихованців, допомагає у визначенні мети, завдань проекту, орієнтовних методів/прийомів дослідницької діяльності та пошуку інформації для розв’язання окремих навчально-пізнавальних завдань. Учні самостійно або разом з учителем обирають форму презентації, захисту отриманих результатів. Оцінювання проектної діяльності здійснюється індивідуально, за довільною системою.

Реалізація STEM-проекту сприяє формуванню соціальних компетентностей, дозволяє пройти технологічний алгоритм від виявлення проблеми, зародження ідеї до створення продукту – проекту, а також навчитися презентувати його.

Сподіваємося, що започаткований діалог з питання впровадження STEM- освіти в пошуково-дослідницьку діяльність творчих об’єднань краєзнавчого спрямування отримає своє належне продовження та практичне втілення.

 

Всі новини →