Homepage Новини Оголошення Regional state administration Актуально Доступ до публічної інформації Звернення громадян 1

Новини

До уваги роботодавців: відповідальність за недотримання трудового законодавства щодо оформлення найманих працівників

28/08/2020

Ви власник бізнесу і наймаєте працівників без трудового договору?
 
 
Будьте готові витрачати час і ресурси на навчання – досвідчені спеціалісти до вас не підуть або швидко знайдуть краще місце. Вам буде складніше отримати банківські кредити та залучити інвестиції. А в разі перевірки інспекції праці на вас можуть накласти відчутний штраф.
Зрештою, через несплату податків та єдиного соціального внеску держава змушена підвищувати податки для бізнесу, щоб виплачувати пенсії, лікарняні, утримувати школи, лікарні, ремонтувати дороги тощо.
Пам’ятайте: незадекларована праця не захищає від штрафу.
Інспектор праці може прийти без попередження в будь-який час.
Інспектор праці має показати службове посвідчення, а також за вимогою – копію направлення на проведення інспекційного відвідування.
Перевірка може проходити на місці або дистанційно.
Максимальний термін перевірки –до 10 днів.
Інспектор має вільний доступ до будь-яких виробничих, службових та адміністративних приміщень.
Інспектор може перевіряти будь-які документи  щодо працівників - наодинці або в присутності свідків спілкуватися з керівником та працівниками.
Під час інспекційного відвідування дозволяється робити фото, відео або аудіо, залучати правоохоронні органи  .
З 1 вересня посилюється контроль за оформленням трудових відносин із працівниками. 
Яка відповідальність за незадекларовану працю?
До юридичних осіб та фізосіб-підприємців, які використовують найману працю без оформлення трудових відносин, можуть застосовувати фінансову (ст. 265 Кодексу законів про працю) та адміністративну відповідальність (ст. 41 Кодексу про адміністративні правопорушення).
Фінансова відповідальність застосовується до юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (ФОП), якщо вони є роботодавцями, а адміністративна відповідальність - до посадових осіб підприємств, а також ФОП. Фінансова відповідальність може застосовуватись одночасно з адміністративною.
Відповідно до абзацу другого частини другої статті 265 КЗпП юридичні та фізичні особи - підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати ЄСВ та податків - у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення, а до юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку першої - третьої груп, застосовується попередження;
Повторне вчинення порушення протягом двох років з дня виявлення порушення - у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення.
 
Інформація про факти можливого використання незадекларованої праці, зафіксовані під час інформаційних відвідувань роботодавців, буде використана з 1 вересня, коли розпочнуться інформаційні відвідування з питань виявлення неоформленої найманої праці.
 
До того часу роботодавці мають змогу самостійно усунути порушення та уникнути покарань.
 
Оформлюйте працівників і не звертайте уваги на заплановані перевірки!
 

Всі новини →